Activiteiten

Workshop "Interdisciplinair samenwerken"

Interdisciplinair samenwerken: goed idee, maar hóe dan?

Interdisciplinair samenwerken staat hoog op de landelijke en op onze Flevolandse agenda. Het gaat daarbij niet alleen om de samenwerking tussen betrokken jeugdhulp en jeugdzorgprofessionals onderling, maar ook met het onderwijs en met het voorveld. Maar ondanks het belang ervan, hebben we niet altijd echt goed zicht op wat interdisciplinaire samenwerking dan betekent en hoe je dat doet. Hoe leer je bijvoorbeeld elkaars taal beter spreken? Hoe leren we elkaars perspectief, achtergrond en mores beter kennen en verbinden we onze inspanningen ten behoeve van een betere ondersteuning voor jeugdige en gezin? Wat weten we eigenlijk over wat werkt in interdisciplinaire samenwerking, zijn er do’s en don’ts waar we van kunnen leren?

Samen duiken we met Jantien Gerdes (gepromoveerd op interdisciplinair samenwerken) in deze belangrijke vragen. In deze interactieve workshop combineer je theorie en praktijk. Eerst neem je samen met Jantien een duik in de theorie over interdisciplinair samenwerken en ga je daar interactief mee stoeien. Daarna pas je de opgedane inzichten toe op je eigen situatie en in je eigen vraagstukken. Je verkent bijvoorbeeld welke kwaliteiten jij meebrengt in de samenwerking, en hoe je met deze kwaliteiten beter kunt bijdragen aan de samenwerking met ouders, jongeren en andere professionals. Jantien zal in de workshop zoveel mogelijk aansluiten op de vraagstukken waar in de regio mee wordt geworsteld.

Voor wie is deze workshop interessant?

  • Voor alle professionals binnen de jeugdhulp en jeugdzorg die graag (meer) interdisciplinair wil samenwerken of daarover willen leren. Of die al een eerste stap hebben gezet in het samenwerken met andere organisaties, maar vinden dat er nog ruimte is om hierin verder te groeien.

  • Jeugdhulpprofessionals die werken met de Verklarende analyse, die merken dat er daarin nog onvoldoende wordt samengewerkt met de jeugdige, het gezin en het bredere netwerk. Of die merken dat er geen afspraken worden gemaakt tussen professionals onderling of met de school over hoe zij willen samenwerken.  

  • Jeugdhulpprofessionals in de proeftuin Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming en die in de nabije toekomst in lijn met het Toekomstscenario zullen gaan werken, die merken dat interdisciplinair samenwerken nodig en helpend is, maar toch tegen vraagstukken aanlopen omdat ze elkaars achtergrond, regels en werkwijze niet goed kennen. En die zoeken naar manieren om te reflecteren hoe het anders en beter kan en elkaar gemakkelijker te begrijpen en te vinden.

Wat neem je mee uit deze workshop? 

Je verlaat deze workshop niet alleen geïnspireerd, maar ook met praktische en concrete handvatten om interdisciplinair samenwerken in de praktijk te verbeteren. Je ontdekt hoe jouw unieke kwaliteiten en aanpak een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenwerking met ouders, jongeren en andere professionals. Met deze kennis en tools kun je direct aan de slag in je eigen werk en maak je een verschil in de kwaliteit van samenwerking.

Over Jantien Gerdes 

Jantien is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Inclusieve Leeromgevingen van Hogeschool Windesheim en lid van het netwerk Met Andere Ogen,  een netwerk met leden uit onderwijs, zorg, jeugdhulp en kinderopvang dat bijdraagt aan het vergroten van de ontwikkelkansen van kinderen.

Over het netwerk Met andere ogen

Het netwerk draagt bij aan het vergroten van de ontwikkelkansen van kinderen door de inclusieve samenwerking tussen ouders, jeugdigen en professionals te stimuleren en de netwerksamenwerking in de regio te versterken.

Ter voorbereiding op de workshop geeft Jantien aan dat het helpend zou zijn als je praktijkvoorbeelden kunt meenemen waarin interdisciplinair samenwerken goed of juist niet goed is verlopen.

Deelname is gratis. Accreditatie is aangevraagd voor 3 SKJ punten. (SKJ300191)

Locatie: Nieuwe Bibliotheek Almere Stad. Ruimte AB.4.29

Geïnteresseerd? Meld je direct aan via de inschrijfknop.

Inschrijven

Login om je in te kunnen schrijven.

Datum:
14 april 2025

Tijdstip:
13:00-16:00 uur

Spreker:

Jantien Gerdes